- Hoe worden bijbel gedeelten weleens geïnterpreteerd?
De periode van zes dagen in Genesis 1 worden door sommigen gezien als letterlijke dagen. Dat impliceert een zeer jonge aarde.
M.i. betekenen deze dagen geen letterlijke dagen maar eerder fasen in de schepping van onbekende lengte. Daarin ben ik ben ik bepaald niet alleen. - De bijbel zelf nuanceert het begrip dag al: "Eén ding mag u niet over het hoofd zien, geliefde broeders en zusters: voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag (2 Petrus 3:8) .
Zie ook: Psalm 90:4
"Duizend jaar zijn in uw ogen
als de dag van gisteren die voorbij is,
niet meer dan een wake in de nacht."
Verder staat in Genesis 1 dat God ruste op de zevende dag vanwege al zijn scheppingswerk.
Maar in Jesaja 40 :28 lezen we al: "Een eeuwige God is de HEER, schepper van de einden der aarde. Hij wordt niet moe, hij raakt niet uitgeput".
Dat impliceert dat de zevende dag niet letterlijk als rustdag voor God is bedoeld.- Is het houden van de sabbat (de rustdag, zevende dag) dan onzin? Is dit als wet bedoeld die je gewoon moet gehoorzamen?
Jezus zegt zelf immers (Marcus 2:27) dat de sabbat er is voor de mens, en niet de mens voor de sabbat. - Er is een opmerkelijk verschil tussen de Tien geboden in Exodus en die in Deuteronomium 5 vers 14. Aan het eind van dit vers staat dat de Sabbat ook geldt voor vreemdelingen "want uw slaaf en slavin moeten evengoed rusten als u." De sabbat wordt hier gerelateerd aan de slavernij die de Israëlieten hadden in Egypte. In Exodus wordt dit gebod gerelateerd aan de schepping Genesis 1:1 - 2:4.
Veel geboden in het oude testament geven als reden dat de mens hierdoor lang zou leven. Het is namelijk gezond om een rustdag te houden. De kreet 24/7 is niet goed voor één en dezelfde mens. 24/7 kan voor een bedrijf wel bereikt worden door samenwerking van meerdere mensen. Middels een soort ploegendienst.
- Er is namelijk wel iets bijzonders met de week van zeven dagen, ook na te lezen in Wikipedia.
- Waarom duurt een week eigenlijk zeven dagen?
Los van de precieze historie bestaat er een biologisch weekritme, zoals ook te lezen is in Wikipedia:.
"In het menselijk lichaam zijn er ook weekritmes werkzaam.
De concentraties van stoffen in het bloed en de urine fluctueren met een zevendaags ritme.
Ook schommelen de bloeddruk, het aantal hart- en herseninfarcten, zelfmoord en geboortes met het ritme van de week. Deze weekritmes zijn waarschijnlijk niet het gevolg van onze kalender met de werkweek en het vrije weekend.
Een onderzoek bij mensen die honderd dagen lang onder constante omstandigheden in een grot verbleven, vertoonden ook het ritme van een week .
Bij fossiele resten van de zogenaamde Turkanajongen zijn een soort groeiringen gevonden in het tandglazuur welke een ritme hebben van een week. Dit blijkt ook voor andere primaten te gelden- Door de geschiedenis heen zijn er wel pogingen ondernomen om te breken met de zevendaagse week. Tijdens de Franse Revolutie (1789) werd de Republikeinse kalender ingevoerd. Omwille van de scheiding tussen kerk en staat, wilden de Fransen af van een week die aan het scheppingsverhaal deed denken. Deze revolutionaire week duurde alleen wel tien dagen, waarvan men er maar één vrij kreeg. Dat beviel echter slecht, en in 1802 voerden zij de zevendaagse week toch maar weer in.
- Stalin ondernam trouwens een vergelijkbare poging, maar dan met een vijfdaagse (en later zesdaagse) week; ook zonder succes."
Zie Wikipedia
To zover deel 1 van interpretaties
maandag 1 oktober 2018
interpretaties (1)
Abonneren op:
Posts (Atom)